Colagenul Previous item Celulita

Colagenul

Am fost întrebată de colagen, dacă este bun, pentru ce și de ce. Mie nu îmi place să copiez un articol de altundeva și să îl pun ca să vă informez pe voi, asta o puteți face și voi pe google, îmi place să vă informez și să vă fac să înțelegeți  cum funcționează lucrurile la un alt nivel.

Mulți vorbesc despre el după ce au citit modul de administrare a unui supliment ce conține colagen, nimic mai mult, iar după scriu și învață lumea.

Haideți să o luăm cu începutul, ce este de fapt colgenul?

Colagenul este o proteină pe care o întâlnim în piele, oase, tendoane, cartilaje, vase, cornee și membrană bazală.

La ce ajută colagenul?

Rolul său în organism este atât structural, cât și funcțional, fiind implicat în mecanisme complexe de reglare în timpul creșterii și refacerii țesuturilor.

Din punct de vedere structural colagenul este o scleroproteină, reprezentând aproximativ 30% din proteinele organismului uman! El conține aproape toți aminoacizii componenți ai fiecărei proteine, mai puțin CISTEINĂ și TRIPTOFANUL.

Dacă ați ști voi că, de fapt cheia unei vieți lungi sunt aminoacizii….

Colagenul face parte din industria suplimentelor nutritive de foarte mult timp, doar că nu în cel mai onest mod posibil. Producătorii de proteine și batoane proteice utilizează frecvent colagenul sub formă de gelatină pentru a adauga umezeală și textură produselor lor. Este în regulă, dar când pe lista de informații nutriționale trec colagenul ca făcând parte din totalul de conținut proteic al produsului, este puțin dubios.

Da, colagenul este o proteină, dar este o proteină incompletă. Nu conține toți aminoacizii necesari pentru repararea și creșterea țesuturilor avariate (precum mușchii). Dar, în lăcomia lor, acești producători poate ne-au făcut de fapt o favoare. Se pare că, colagenul are un rol important în sănătatea umană și chiar a aspectului fizic.

Oase. Tendoane. Piele. Sună ca lista de ingrediente a hamburgerilor de la McDonald’s, dar sunt și alimentele cu cele mai mari cantități de colagen, ce mai abundență de proteină la mamifere și principalul component al țesuturilor conjunctive. Oamenii consumau cantități foarte mari de colagen, dar în prezent lucrurile s-au schimbat, colagenul fiind rar în dietele noastre.

Organismul uman produce singur colagen, dar bolile autoimune, îmbătrânirea, prea mult zahăr, stresul și lumina solară puternică îi afectează abilitatea de a se produce. Ca urmare suntem privați de o serie întreagă de beneficii asupra sănătății.

Un studiu susține că și cantități mici de colagen – 40 mg/zi – funcționează mai bine decât combinarea glucozaminei și chondriotinei la menținerea sănătății articulațiilor. Alte studii au descoperit că pot reduce numărul de enzime care duc la apariția ridurilor și colagenul de tip-1 și tip-4 mențin pielea sănătoasă și tânără.

Despre colagen se spune că are și următoarele efecte benefice:

• Îmbunătățirea sănătății articulațiilor;

• Slăbire mai rapidă prin reglarea glicemiei;

• Păr mai sănătos;

• Somn mai de calitate;

• Vindecarea mai rapidă a rănilor;

• Repararea intestinelor.

• Conservarea proteinelor. Chiar dacă nu conține toți aminoacizii, contribuie destul la metabolismul proteic încât să nu fie nevoie de cantități foarte mari din sursele complete de proteine. Așa că acestea nu sunt arse ci sunt folosite la construirea de nou țesut muscular.

Cum funcționează colagenul

Dacă te gândești că ingerezi colagen pentru a îmbunătăți sănătatea colagenului propriu nu are mult sens. După ingerare este descompus în aminoacizii constituienți. Colagenul are cantități foarte mari ai unor anumiți aminoacizi, glicină în special, aminoacizi deseori deficienți la oameni, aceștia fiind indispensabili în producerea de colagen. Așadar, în acets caz, colagenul este descompuns în materia prima necesară corpului pentru a fabrica colagen!

Cum să consumi mai mult colagen

Colagenul se găsește sub formă de supliment nutritiv. Se găsește ca o pudra fără gust, care se dizolvă ușor și pe care o poți adauga în cafea, suc, ceai, iaurt, etc.

O varianta mai ieftină decât suplimentele nutritive este gelatina. Gelatina este colagen care nu a fost hidrolizat. Da, jeleurile dulci sunt făcute din gelatină, dar te poți lipsi de zahărul și restul chimicalelor conținute! Așa că fie îți faci propriile jeleuri folosind gelatină din comerț și sucuri de fructe sau adaugi gelatină în supe, tocane, budinci proteice sau sosuri proteice.

Și în ultimul rând, dacă suplimntele nutritive și gelatina ambalată sunt prea comericale pentru tine, și ești îndemânatic în bucătărie, scoate barbarul din tine și fierbe câteva cazane de oase și tendoane de animale, bogate în colagen. Rețete despre cum să faci supă de oase găsești pe tot internetul!

Se recomandă două linguri de suplimente cu colagen pe zi, dar unele studii au arătat că și unele cantități mici de colagen, 40 mg/zi, pot avea un impact benefic.

Dureri articulare, probleme digestive, dificultăți în a slabi și chiar să pari nesănătos, toate pot avea la baza lipsa acestei proteine.

Sper că s-a făcut puțină lumina în legătură cu această minunată proteină: colagenul.

4 Comments

 • M
  iunie 5, 2018 3:18 pm

  Super

 • Alznauer Hilde
  iunie 8, 2018 8:30 pm

  Michelle, ești un înger. Ma bucur ca te-am cunoscut. Noi toate, avem ceva de învățat de la tine. Să-ți dea Dumnezeu sănătate. Abia aștept sa incepem🙈💪

  • admin
   iunie 8, 2018 8:54 pm

   Multumesc frumos !

 • Adela
  iunie 16, 2018 4:26 pm

  Foarte utile sfaturile tale!MULTUMIM 😘

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0726433660
Soseaua Andronache nr 45, sector 2, Bucuresti