Alimentația are efecte clar dovedite asupra sănătății indiferent de vârstă sau sex. Încă din antichitate Hipocrat afirmă faptul că toate bolile încep în tubul nostru digestiv. S-a dovedit faptul că apariția ciclului menstrual precoce afectează din nefericire sănătatea femeii pe toată perioada vieții. De ce se întâmplă asta? Datorită faptului că locul fructelor și allegumelor proaspete au fost luat de alimente procesate și rafinate. Cu cât prima menstruație se instalează la o vârstă mai timpurie, cu atât problemele pentru sănătate sunt mai mari pentru toate etapele din viața femeii.
Ciclul hormonal al femeii
Cu toate avem ciclul menstrual, toate ne confruntăm lună de lună cu această stare fiziologică, mai puțin femeile care suferă de dereglări hormonale cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, totuși v-ați întrebat vreodată cum apare menstruația?
Eu voi încerca să vă familiarizez și să înțelegeți procesul apariției menstruației. Ovarele produc hormoni sexuali, estrogen și progesteron. De obicei, ciclul menstrual al unei femei durează aproximativ 28 de zile la începutul acestei perioade nivelul estrogenului crește, pregătindu-se pentru o eventuală sarcină.
Prezența progesteronului un alt hormon care are strânsă legătură cu sarcina. Dacă se produce fecundarea producerea de progesteron este oprită, iar straturile care căptușesc uterul sunt eliminate sub formă de menstruație sau ciclul menstrual cum mai este denumit!
Unele dintre noi se confruntă cu menstruație dificilă în care sunt incluse durerile îngrozitoare hemoragii puternice și migrenă, chiar și sarcină dificilă, nașteri foarte grele, premenopauză și menopauză.
Trecerea la alimentație sănătoasă este secretul care ne ajută să ne bucurăm de aceste avantaje, alimentele procesate pline de substanțe, determină creșterea nivelului hormonal. Ceea ce vreau să spun este faptul că hrănindu-te cu pâine sănătoasă, cereale integrale fructe și legume proaspete, alimente de proveniență animală de calitate ca parte de bază a alimentației ne poate ajuta să evităm toate aceste probleme!
Țesutul adipos constituie și el o sursă de estrogen,femeile subponderale ar putea avea niveluri mai reduse ale estrogenului și în această cauză pot apărea neregularități ale ciclului menstrual și o facilitate sporită a oaselor, dimpotrivă femeile obeze au estrogen în exces ceea ce poate duce la apariția de polipi, fibroame uterine și cancere de sân.
La menopauză excesul de grăsime nu poate fi un avantaj doarece sporește riscul pentru o mulțime de probleme de sănătate, cum sunt bolile de inimă, artritele, diabetul de tip doi și cancerele.
După naștere nivelul hormonilor scade din nou ceea ce duce în unele cazuri în primele 3-4 zile după naștere la o ușoară stare de instabilitate emoțională aproape de prietenicare dispare de regulă fără nicio intervenție.
Factori care influențează ciclul hormonal:
În primul rând este nevoie de un aport de calciu, este foarte importantă și expunerea la lumina soarelui cel puțin30 de minute zilnică pentru aportul de vitamina D și fixareacalciului. Când spun expunere zilnică la soare nu înseamnă sămergi la plajă ci să ieși din casă oriunde întâlnești luminasolară! Poți să iei cât calciu vrei din alimente și suplimentedacă nu te ocupi și de vitamina D care ajută la absorțiacalciului!
Mai avem nevoie și de un aport corespunzător de fier, urmează fitoestrogenii (boabe de soia, cereale integrale, nuci, plante medicinale). Ei acționează ca un reglator al estrogenului pe parcursul vieții, mai ales cei din soia, atenuândfluctuațiile hormonale! Știu că soia este un produs alimentarcontroversat însă atenție pe piață sunt tot felul de produse de soia multe dintre ele devin procesate și rafinate acestea nu suntsănătoase ci din contră, nu mai confundați produsele și nu mai puneți etichete fără să fi studiat măcar baza informațiilor!
Un alt factor foarte important este reprezentat de mișcarea fizică, un rol deosebit asupra sănătății femeii, aicivorbim de mișcare moderată, nu de sport de performanță, undeuneori are efect exact invers.
Nu este obligatoriu ca această mișcare să fie în sala de fitness deoarece orice poate fi, fie că este vorba de mers pejos, alergare ușoară, lucru în grădină sau în gospodărie, acestea sunt de mare folos organismului femei, de aceeafemeile care își fac singure treburile gospodărești au de regulămai puține probleme de sănătate.
Dacă am vorbit de lucrurile benefice, să vorbim și de dușmanii hormonilor feminini. Primul pe lista noastră este zahărul, am văzut că este la modă excluderea lui totală dinalimentație acest lucru este bun în momentul în care știi sigurcă nu mai guști zahăr, asta înseamnă că toată alimentația să ți-o prepari tu! Dacă nu mai pui zahăr în cafea asta nu înseamnăcă pateul pe care îl cumperi nu conține zahăr:))) El este ascunsîn toate alimentele pe care le cumperi! Eu consum zahăr cumoderație la fel și grăsimi, ideea e să nu treci de la o extremăla altă. Următorul pe listă este laptele de proveniență animală, urmat de tutun și alcool și cantități foarte mari de cafeină!
După toată generalizarea aș putea vorbi puțin mai personalizat povestind faptul că eu de când mă știu am fost o femeie cu o alimentație “ca la carte”. Deși am mâncat foarte“curat” am știut să îmi trăiesc și viața alimentară, oferindu-mi o disciplină și având și zile în care mi-am făcut poftele cumâncare nocivă (pizza, shaorma, hamburger, paste etc) o mai numim și “cheat meal”. Ciclul menstrual mi-a venit la vârstăde 14 ani, întotdeauna m-a ținut 1-2 zile, prietenele îmispuneau că nu e bine, medicul îmi spunea că sunt norocoasă! Am 3 nașteri și 3 cezariene, corpul meu este ”alergat”, dar totuși a făcut față cu brio chiar dacă am slăbit în total dupăcele 3 sarcini la un loc aproape 100 kg! Singura dereglare amavut-o când mi-am pus sterilet după a doua sarcină, având un ciclu menstrual de aproximativ 4 zile, dar a fost cea mai bunăalegere, nu sunt de acord cu pilulele anticoncepționale! Înprezent după 3 copii, am legătură de trompe, nu vă îngrășațistați liniștite :))!
De ce fac aceste articole? Încerc să va informez corect, încerc să vă cunoașteți mai bine corpul, de multe ori sănătateaeste cea mai importantă.
Sănătate, încerc să vă ofer o disciplină!
Add Comment