Gustare vs poftăMulte persoane încurcă gustarea cu ronțăitul. Dacă le î
ntrebi ce au servit ca și gustare îți vor răspunde: păi, am ronțăit niște grisine. Contează foarte mult disciplina pe care o avem în ceea ce privește nutriția, nimeni nu spune că trebuie să fii as în ale nutriției, dar poți să înveți măcar bazele ei pentru a avea grijă de corpul și sănătatea ta.

În lecția de azi vom încerca să facem diferența între o gustare și o ronțăială. O gustare reprezintă o masă secundară ce conține aproximativ 5-10% din totalul de calorii destinate unei zile, de regulă se consumă între mesele principale. Gustarea are rolul ei într-o alimentație echilibrată deoarece este un obicei sănătos, dacă te afli la un regim, atunci și gustarea va fi mai sănătoasă și mai echilibrată din punct de vedere nutrițional (iaurt, fructe proaspete sau uscate, batoane de cereale etc). In schimb dacă mănânci normal fără vreo restricție calorică sau alimentară gustarea nu mai este atât de limitată din punct de vedere nutrițional asta însemnând că poți servi ca și gustare biscuiți, un sandwich etc. Când ai nevoie de o gustare? Corpul uman depune efort, iar prin efort el consumă energie, iar energia este oferită de alimentele pe care le consumăm, astfel în urma unui efort fizic când corpul și-a consumat rezervele de energie va opta pentru o gustare. 

În tabăra opusă vorbim despre ronțăială, ea reprezintă o ciuguleală, atunci când mănânci de plictiseală, când stai în față televizorului și parcă ai mânca ceva, dar nu știi ce, astfel treci de la un aliment la altul, bogate în grăsimi și carbohidrați cu un număr caloric foarte mare. De obicei, omul când ronțăie alege chipsuri, snackuri, dulciuri, semințe și normal că trebuie să “le stingă” cu un suc carbogazos cum ar fi cola sau fanta. Dacă gustarea este declanșată de foame, ronțăiala nu. Totuși ce înseamnă ronțăială dacă nu reprezintă o nevoie? Ea înseamnă plăcere sau plictiseală care nu duce decât la îngrășare.

           Tu de ce mănânci?

Logic ar fi să răspunzi că mănânci atunci când îți este foame, dar nu mereu această este cauza. Orice ființă trebuie să se hrănească pentru a supraviețui, dar noi oamenii suntem mai speciali, conștientizăm în anumite aspecte, avem un corp de hrănit, dar și un suflet. Sunt persoane care nu mănâncă doar de foame ci de plăcere, de poftă, de plictiseală sau de supărare, la noi oamenii întâlnim și o dependență alimentară, ai observat că după ce consumi mâncarea ta preferată îți dă o stare de bine?

Foamea vs Poftă

Diferența dintre cele două este în primul rând că foamea vine din interior când corpul și-a consumat rezervele de energie pe când poftă vine din exterior  și e declanșată de un produs alimentar  apetisant.

Atunci când îți este foame simți cum ți se strânge stomacul, iar burta ta poate emite anumite sunete ciudate, te doare capul sau devii nervos. În cazul în care simți nevoia să mănânci un aliment, dar nu primeșți aceste semnal nu mai vorbim de foame ci de poftă. Multă lume mănâncă pe fondul emoțiilor, stresul sau depresia sunt cazuri des întâlnite, în acel moment ai tendința de a te refugia în mâncare, ea calmează pe moment, dar aduce cu sine calorii care te pot îngrășa, totuși problema nu dispare. Cel mai bine este să ceri ajutorul unui specialist să îți rezolvi problemele și să vorbești despre ele.

Totul este cauză și efect, hai să o luăm logic: iubitul te înșală, ai aflat și te-ai despărțit de el. Suferi și plângi pentru că îl iubeșți, ești singură la ora 1 și parcă ți-ar prinde bine cutia aia de un kg de înghețată pe care o ai în frigider. Dai iama în ea și o mănânci pe nerăsuflate. Îți creezi un obicei și astfel ajungi să îți mai creezi o problemă, dacă până atunci aveai o depresie sentimentală acum ajungi să ai și probleme cu greutatea, să te retragi din societate și te blochezi pe toate planuri și astfel îți pierzi și încrederea de sine, astfel vei avea o barieră în a creea și cunoaște relații noi.