Despre zahăr și îndulcitori…


Am făcut grupul acesta cu scopul informării pentru a reduce dezinformarea. Vedeam pe facebook foarte multe persoane care citeau un articol pe google și după vorbeau despre subiectul ăla ca și cum ar fi terminat două facultăți în domeniu și trei doctorate! 

Acum 1-2 zile am au fost dezbătute două subiecte: primul în legătură cu zahărul brun și cel alb și al doilea menționa niște date, că aspartamul și îndulcitorii ca zahărul sunt mai nocivi, așa cum le-au spus unii medici! Eu vin cu două întrebări: vi s-au spus și cantitățile? Când sunt periculoase substanțele? Ce fel de medici erau? Eu cunosc medici cu specializări în ortopedie, chirurgie și habar nu au ce este ăla carbohidrat! Am avut clienți din domeniul acesta! Dacă ești medic, nu înseamnă că le știi pe toate!Eu de atunci am zis că nu doar ele contează, ci și cantitățile. Am contrazis ambele variante, dar am zis că trebuie să și demontez contrazicerile mele, așa toți vorbim și suntem deștepți! După sute de cărți citite și recitite, știam exact unde voi găsi răspunsurile, voi face poze cărții, dar voi face și un rezumat pentru cine nu are chef să citească. Sunt sigură că nu tuturor le place să citească, dar nu contează am recitit pentru voi și v-am făcut un rezumat! 

Când întrebi ce să alegi între zahăr alb și brun nerafinat răspunsul ar fi: niciunul! In primul rând, la noi pe piață zahărul brun autentic este destul de rar, în schimb veți întâlni zahăr alb rafinat „vopsit”, să pară brun, ca să vă ajut puțin la zahărul „fals” brun veți întâlni denumiri precum: zahăr de trestie și melasa (la ingrediente), iar la descriere: ” brun-deschis” , ” brun-închis”,” brun granulat” pe când la cel autentic veți întâlni: nerafinat sau brut.

Zahărul Demerara este un zahăr obținut din suc redus, de trestie cristalizată. Aceasta este o formă de zahăr brun cu melasa rămasă în timpul procesului de rafinare. Zahărul brun obișnuit este de fapt produs din zahăr alb pur, cu melasă adăugată pentru aromă. Acestea vor avea profile de performanță și aromă similare, astfel încât să puteți înlocui liber, deși zahărul Demerara poate avea mai puțin o aromă pronunțată de melasă. Cel mai bun substituent este zahărul maro deschis.

Acum să vorbim despre îndulcitori vs zahăr! Cei care afirmau că zaharina sau aspartamul sunt mai nocive ca zahărul trebuiau să menționeze că doar în momentul în care se pun aceleași cantități, 1 kg de zaharină și 1 kg de zahăr, dar ei nu menționează asta deoarece industria zahărului produce prea mulți bani și nu vor să fie în pierdere, de aici și foarte multe campanii de dezinformare!

Păi, o pastilă de zaharină este echivalentul unei lingurițe de zahăr, acum comparând în cafea zaharina are 18 mg pe când zahărul ar echivala îndulcirea are 5000 mg (o linguriță) de aici faceți și voi comparațiile, folosim mult prea puțină cantitate ca să fie nocivă în poze sunt detaliate toate astea ca să ajungă să fie periculoși îndulcitorii ar trebui să folosim de 50 de ori mai multă cantitate, deci este total neprimejdios folosirea lor în cantități de câteva pastile pe zi nu încurcați zaharina cu fructoza sau dextroza, adică există îndulcitori calorici (produși din zaharide) cum ar fi xilotrolul, glucoză, fructoza      (dăunătoare) și îndulcitori non-calorici: zaharina, aspartamul, ciclamatul, acesulfam-k etc.

Aspartamul este combinația dintre doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanina deci nu se face din sodă caustică.

PS: Am văzut multe persoane fără cunoștiință de cauza cum își dau cu părerea fără a avea nici cele mai mici cunoștiințe. Când veniți cu afirmații de genul acesta vă rog veniți și cu justificări și informații!