Cum să ne alimentăm pentru antrenament – carbohidrații


▪ Întotdeauna au existat probleme legate de tipul de alimentare înainte și după antrenament, de multe ori majoritatea o iau ca pe o ruletă rusească sau copiază comportamentul unui prieten sau a unui sportiv în ceea ce privește alimentația sau antrenamentul. Se poate să te aflii printre norocoșii care au nimerit-o și au avut rezultate, dar în același timp se poate să faci un lanț al dezastrelor.

▪ Dacă nu ai experiență și nu știi cu ce se mănâncă ar fi bine să te informezi întâi sau să ceri ajutorul unui specialist, este foarte logic și normal să te gândești că încerci suplimente, diete și regimuri și timp pierdut până să nimerești rețeta succesului de a avea un corp wow. Când ai putea să faci asta din timp cu ajutor fără a pierde timp și resurse ci să le investești corect în corpul tău.

▪ Totuși ce fel de alimente avem nevoie înainte de antrenament? În primul rând tu știi ce reprezintă un antrenament? Înțelegi scopul lui? De ce îl faci? Antrenamentul este stimulul care le transmite mușchilor tăi mesajul de a lucra la un anumit nivel, pentru a fi eficient trebuie să te hrănești adecvat.

▪ Asemenea celor mai mulți oameni, probabil că mănânci carbohidrați înainte, că să-ți dea energie. Dar tu știi de câți carbohidrați ai nevoie sau doar că ai văzut la nu știu cine pe instagram că mănâncă banane înainte de antrenament. M-am lovit des de aceste dezinformări spuse de clienții mei care mâncau banane pentru că ajută, întrebându-i la ce ajută nu știau să îmi spună, dar știau că așa au văzut la X pe facebook și dacă cel în cauza are mușchi înseamnă că sigur de la banană i-a făcut .

▪ Una e să faci un antrenament intens în sala de forță și să alergi și alta să faci bandă lejer, nu consumi la fel, o altă problema pe care o pun mulți este faptul că fiind pe nutriție sportivă mă interesează și rezultatul acestor antrenamente ca ele să fie cât mai eficiente. Dacă tu ai un aport nutrițional mai mare decât consumul de calorii în timpul antrenamentului, ai cam mers degeaba la sala. Relativ este simplu, practic puțin mai greu.

▪ Totuși care este faza cu renumiții carbohidrați? Carbohidrații, mulți îi știți ca zaharuri, sunt depozitați în musculatură și ficat sub formă de GLICOGEN, când corpul are nevoie de energie convertește glicogenul în glucoză. Mai există posibilitatatea de a transforma grăsimea în energie, dar procesul durează mai mult și nu poate susține exercițiile fizice.

▪ Ce se întâmplă dacă consumi un bol de cereale și mergi la o alergare ușoară cu prietenii? Corpul va consuma cerealele ca primă sursă de energie până la epuizare, nu este nimic rău dacă nu dorești să slăbeșți, dar dacă vrei să slăbești trebuie să utilizezi prima sursă de energie grăsimea, deci exclus atâția carbohidrați.

▪ DACĂ AI CÂTEVA KILOGRAME ÎN PLUS PE CARE VREI SĂ LE REMODELEZI SAU SĂ FII MAI SLAB  ESTE BINE SĂ FACI ACTIVITĂȚI DE INTENSITATE MEDIE ȘI SĂ LE FACI PE STOMACUL GOL SAU SĂ AI GRIJĂ CA MASA ANTERIOARĂ SĂ NU FI CONȚINUT CARBOHIDRAȚI.

▪ Mulți vă apucăți de diete, dar habar nu aveți din ce este compusă o dietă, din ce este reprezentată o dietă, ci doar urmați niște planuri de pe net sau grupuri deoarece altele au slăbit apoi ajungeți cu excese de piele, lipsa de tonus etc. Dacă ați cunoaște măcar bazele nutriție, nu ați mai face greșeli atât de mari și nu ați mai avea atâtea regrete după.

▪ M-am gândit să vă ajut puțin și să vă introduc puțin în această lume. Nu există secrete sau magie în lumea nutriției ci multe cărți de citit, practică și studiu. Nu ai cum să
ai rezultate wow când tu nu știi nici măcar ce înseamnă cuvântul „carbohidrat”, dar vrei să știi secretul prin care X a slăbit.

▪ CARBOHIDRAȚII: peste tot unde vă uitați sau în piramida alimentelor veți vedea că componenta carbohidraților este una ridicată. Nu î

ntotdeaunase aplică regula asta, când vrem să slăbim nu consumăm atâția carbohidrați. Cu toate acestea, în zilele de antrenament este normal să consumi mai mulți carbo decât în zilele fără. Există mai multe tipuri de carbohidrați, cea mai des întâlnită categorie este împărțită în carbohidrați simpli și complec

și, eu una prefer să îi împart în carbo cu indice glicemic mare și indice glicemic mic. Ce este indicele glicemic? Are legătură cu glucoza din sânge, dar pe voi nu vă interesează, o femeie va consuma mai puțini carbohidrați chiar dacă fac aceeași activitate. Nu toți carbohidrații aduc un aport pozitiv, ca să înțelegeți mai bine vă voi da un exemplu: 10 jeleuri îți oferă 60 g de carbohidrați, iar 300 g de cartofi dulci  aceeași cantitate. Care varianta credeți că este mai sățioasă? Este foarte ușor să consumi 200 g de jeleuri, dar cam greu aceeași cantitate de carbo provenită din cartofi dulci. Totuși, mă repet, dacă vrei să slăbești nu te apuca să consumi carbohidrați înainte și după antrenament, optează pentru proteină. Ce este proteina? Exact….. Nu știm, dar consumăm!

▪ PROTEINELE: și aici sunt o grămadă de greșeli și dezinformări, mă lovesc zilnic de ele deoarece lucrez cu voi,  iar google este plin de prostii  și cărțile sunt scumpe, de ce am da 40 ron pe o carte și să o citim când un nebun face rezumatul ei total dezinformat și este gratis. Mulți nu știți că proteina și aminoacizii sunt cam același lucru, așa că nu mai încurcați spunând: tu ce suplimente iei? Proteină sau aminoacizi? Proteina este alcătuită din aminoacizi. Habar nu aveți cât de importantă este proteina pentru corpul uman, ajută la construirea musculaturii, oaselor, tendoanelor, pielea, părul și alte testuri. 

Deci să recapitulăm, proteina este alcătuită din aminoacizi, fiecare având un rol și combinându-se între ei pentru diferite funcții. 8 dintre ei sunt aminoacizi esențiali. Ce înseamnă esențiali? Adică ei trebuie să provină din alimentație deoarece corpul nu îi poate produce. Ei se obțin din surse complete de proteină: lactate, carne, peste, ouă. Vedeți de ce vă tot explicam că un stil vegetarian de viață este complicat? Trebuie să ai foarte multe cunoștiințe să știi, să îți atribui acest stil de viață deoarece proteinele complete se găsesc doar în alimente de origine animală, alimentele vegetale au proteină incompletă, adică le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi.

▪ O porție de 20 g de proteină arată cam așa :

  1. 3 ouă mari

2.   75 g ton

3. 100 g file somon

4.  130 g file cod

5.  85 g  halibut

6.   200 g tofu

7.   80 g mușchiuleț porc

8.   600 g lapte degresat

9.    200 g brânză de vaci

10.   100 g piept de pui

11.    25 g zer pudra (whey)

bibliografie :  Alimentația sportivilor  de Renee McGREGOR