Cauzele obezității și factorii care o favorizează


Este cunoscut faptul că obezitatea se găsește la originea multor boli, supraalimentația este principala cauză, dar nu singura. Tratamentul ei joacă un rol decisiv în buna funcționare a organismului.

Înțelegerea apariției obezității constă în evaluarea psihică și fizică de la un anumit moment al vieții unui om. În mod evident, abuzul alimentar este principalul factor extern, majoritatea își subestimează cu bună știință consumul alimentar, considerând că “fiecare mănâncă după cât îi este foame”. Se poate depista o perioadă de supraalimnetație în același timp cu o creștere în greutate. Există persoane predispuse obezității ce au avut în trecut boli infecțioase sau după intervenții chirurgicale. Putem preveni apariția obezității prin controale, supravegheri și măsurători.

Astfel, obezitatea are două faze: una în care persoana își mărește considerabil ingestia calorică și se îngrașă, urmată de a două, în cursul căreia obezitatea nu mai progresează, fiind menținută de o rație calorică relativ moderată. Cunoscând așadar fazele obezității, nu trebuie să vă mulțumiți cu reconstituirea alimentației din perioada premergătoare prezentării la consultație, ci trebuie să încercați să determinați dacă supraalimentația a fost prezentă în faza de instalare a obezității, situată de mai multe ori cu ani în urmă.

Moștenirea genetică nu este un factor despre care putem afirma că duce la obezitate, dacă mama, bunica, mătușa au fost obeze nu este o regulă să fii și tu, în general este vorba de obiceiul persoanelor respective de a nu-și putea stabili un program de viață ordonat și a unui orar de mese adecvat. Astfel, apariția obezității poate fi urmarea transmiterii unor obiceiuri alimentare greșite.

Putem afirma că predispoziția erediatară este un alt factor al apariției obezității deoarece este prezentă în familie la un procent de 71%  femei și 65% bărbați ceea ce ar putea evidenția inegalitatea indivizilor în fața riscului obezității.

Un bun exemplu poate fi: două surori se prezintă la un consult dintre care doar una din ele este obeză, urmând “tradiția din familie”. Sora obeză a continuat să trăiască în mijlocul familiei și a avut ulterior un copil care a devenit și el obez, în timp ce sora normală din  punctul de vedere al greutății a fost luată de mică spre creștere de familia unei mătuși, familia în care greutatea nu reprezenta o problema. Sora normală a avut și ea un copil, care nici el nu a devenit obez. În cazul sarcinii, abuzul alimentar ar putea fi privit drept rezultatul factorilor de mediu și în special a părerii răspândite a celor din jur,  și anume că ar trebui să mâncați cât pentru doi, de aici până la schimbarea obiceiurilor alimentare nu este decât un pas.

Menopauza poate fi un alt factor al apariției obezitatatii, creșterea apetitului este direct proporțională cu tulburările hormonale. Majoritatea femeilor la menopauză se calmează prin ingestia de alimente.

Abandonarea practicării unui sport poate fi un alt factor al instalării obezității, în majoritatea cazurilor după căsătorie. Cu toții știm că sedentarismul coincide cu câștigul în greutate deoarece organismul era obișnuit cu un consum semnificativ de energie, iar apetitul rămâne reglat din perioada în care practicați un sport.

Așadar, putem spune că obezitatea nu are componentă genetică principala ci ține mai ales de obiceiurile alimentare dobândite și învățate din copilărie.

sursa :  Obezitatea intre a fi si a nu fi  ( Barry Atkinson )