De ce am ales biscuiții în locul pâinii?


     Nu știu voi cum sunteți, dar eu știu sigur că salivăm când vedeam pâinea caldă, pur și simplu zici că eram drogată! Da, sunt și eu om care are pofte, dar nu adicții :))) am învățat să mă controlez și să îmi disciplinez alegerile! 

      Acum câțiva ani am descoperit niște pâine sub formă de biscuiți crocanți numiți  “crispy bread”, i-am studiat să văd ce conțin, i-am mirosit și apoi gustat,comportamentul meu era asemănător unei maimuțe care vedea pentru prima oară în viață ei ceva nou! Nu știam că urmează să mă îndrăgostesc de acest tip de pâine.  

       Pâinea se consumă, în prezent, la toate mesele principale din zi. Dar cele mai multe tipuri de pâine comercializate astăzi sunt cu totul diferite de cea care o mâncau bunicii noştri. Prin procese tot mai perfecţionate de măcinare şi cernere se îndepărtează complet tărâţele existente în embrionul şi coaja bobului de grâu. În tărâţă se găsesc proteine (prolamine, gluteine, lectine), aminoacizi esenţiali, vitamine (B1, B2, B6, E, A, PP), enzime, antioxidanţi, elemente minerale (Că, Fe, Mg, P), celuloză şi fibre alimentare.

În făina albă rămân numai amidonul şi glutenul, substanţe bune pentru apretarea rufelor, dar nu ca alimente. Din făina albă sunt îndepărtaţi 17 compuşi, cei mai hrănitori din bobul de grâu, care sunt utilizaţi la furajarea animalelor. Prin eliminarea acestor substanţe bioactive şi a fibrelor, pâinea albă devine un „aliment gol”.

Aşa a apărut pâinea albă, din făină extrarafinată (000), din nefericire cea mai frecvent căutată de consumatori. La fabricarea pâinii albe, unii brutari mai adaugă o serie de compuşi sintetici pentru diversificare, albire şi conservare, diferiţi aditivi chimici, coloranţi sintetici (E-150), conservanţi, acid citric (E-330), arome, esenţe termostabile, dintre care unele sunt dăunătoare sănătăţii pe termen lung. Pentru albire şi conservare se folosesc propilenglicolul şi dioxidul de clor, pentru uşurarea frământării se adaugă agenţi emulsionabili (acid diacetiltartaric şi sulfat de calciu), ca substanţe de îngroşare se adaugă guma arabică şi guma xantan (E-415), iar pentru aspectul alb şi pufos al pâinii este utilizat alloxanul, o substanţă toxică ce distruge celulele beta din pancreas, favorizând declanşarea diabetului zaharat. Efecte periculoase are şi acidul fitic, un antinutrient care leagă mineralele (Ca, Fe, Zn) şi împiedică absorbţia lor de către organism.

Cei care introduc bromatul de potasiu nu ştiu că este un oxidant puternic, considerat de Agenţia Internaţională de Oncologie drept o substanţă cancerigenă, declanşând mai ales cancere gastrice şi de colon. În faza finală de preparare a aluatului se mai adaugă sorbitan monosaturat, un agent antisărare. În unele produse de patiserie (aluatul pentru pizza, biscuiţi, paște, chifle) se adaugă L-cisteină, un aminoacid esenţial, de provenienţă chineză, care se extrage din pene, coarne de bovine, păr uman şi produse petroliere. 

Mult mai dăunătoare sunt alimentele preparate din făină albă, prăjite în grăsimi (animale sau vegetale) cum sunt gogoşile, clătitele şi cartofii prăjiţi, care nu pot fi metabolizate de sucurile digestive, ducând la indigestii, balonări şi halenă.

Implicaţiile consumului permanent de pâine albă constau din declanşarea unor afecţiuni maladive destul de grave:

– amidonul din făină mărește nivelul de zahăr din sânge, provocând diabetul zaharat de tip 2;

– glutenul favorizează instalarea bolii celiace, iar la persoanele cu intoleranţă la gluten provoacă dureri abdominale acute, balonări, constipaţie, senzaţie de oboseală, uneori chiar schizofrenie şi ataxie cerebeloasă;

– la consumatorii de cantităţi mari de pâine are loc transformarea glucozei în grăsimi, mărind pericolul obezităţii;

– glucoza este materia primă pentru sinteză trigliceridelor şi a colesterolului rău (LDL) din sânge, cu riscul formării plăcilor de colesterol pe pereţii interiori ai vaselor sanguine şi dezvoltarea bolilor cardiovasculare (ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, tromboze etc);

– prin combinarea zahărului din sânge cu proteinele apare procesul de glicozilare la nivel celular, cu consecinţe în grăbirea îmbătrânirii premature; 

– lipsa de fibre din pâinea albă produce dereglări majore pe tractul digestiv, mai ales la nivelul intestinelor, digestia este lentă, cu pericolul constipaţiilor frecvente şi chiar a cancerului de colon; 

– sângele se acidifică şi este posibilă formarea pietrelor la vezica biliară, cu consecinţe grave asupra circulaţiei fierei, de la ficat spre duoden;

– multă atenţie trebuie acordată sării în exces din unele sortimente de pâine, care acţionează prin creşterea presiunii sanguine, favorizarea hipertensiunii, apariţia diabetului, a litiazei renale, a cancerului şi a osteoporozei la femei.

La temperatura de coacere a pâinii, de 200-250º C, iau naştere unele componente noi, care dau gustul caracteristic al pâinii calde. Chiar dacă gustul este plăcut, nu este indicat să se consume pâinea caldă, abia scoasă din cuptor, întrucât în procesul coacerii se formează unele toxine volatile care dispar în aproximativ 24 de ore. Cât despre persoanele care spun că au mâncat o pâine caldă la masă, este bine să știe că cele 12 felii dintr-o pâine conţin peste 1.000 de calorii, devenind o adevărată „bombă calorică”. Prin învechire, se îmbunătăţesc calităţile pâinii. De asemenea, nu este recomandată nici pâinea cu seminţe nemăcinate, care poate leza epiteliul stomacal şi intestinal.” (by Dr. Constantin Milică). 

Acum că ne-am familiarizat cu pâinea albă, haideți să vedem ce ne oferă acești biscuiți care îmi înlocuiesc cu succes pâinea. Țin să menționez că doar marca asta o pot consuma și o mănânc cu poftă nu din obligație:))) 

Nairn`s folosește ovăzul de peste 100 ani pentru a crea produse de brutărie gustoase și sănătoase, în modul cel mai simplu și natural posibil. 

Oatcake este pâinea scotienilor și este similară cu o turtiță plată preparată însă din ovăz.

Oatcakeurile au fost documentate ca existând în Scoția, începând din anul 43 D.Hr., acestea fiind “pilonul de pâine scoțian de secole”. Oatcake-urile au devenit populare și în Anglia, regina Elisabeta a IIa servindu-le în mod regulat la micul dejun. Ovăzul este bogat în fibre solubile care eliberează energia lent, menținând starea de sațietate un timp mai îndelungat.

Ovăzul reprezintă o sursă de vitamine și minerale: mangan, magneziu, fosfor, vitamina B.

Ovăzul este o sursă de beta-glucani care contribuie la scăderea colesterolului.

Ovăz integral

Fără grâu

Fără OMG

Fără culori artificiale, arome sau conservanți

Fără grăsimi hidrogenate

Bogat în fibre

O sursă de nutrienți esențiali

Cu încărcătură glicemica scăzută.

Ingrediente: 

Ovăz integral fără gluten 86%

– Ulei de fructe de palmier

Amidon de porumb

Sare de mare

Miere.

 Ca o concluzie, de când folosesc tipul acesta de pâine nu mai sunt constipată și nu mai am probleme, totuși contează și cantitatea consumată, să nu terminăm cutia într-o zi!