Igiena corporală sau prea mult săpun strică?


Din fericire, în zilele noastre frumusețea poate fi cumpărată. Cel puțin așa se afirmă în reclame, care ne provoacă din când în când un vag sentiment de vinovăție. Poate ar fi bine să încercăm crema asta cu alge rare sau crema cu minerale de origine vulcanică. Pentru bariera cutantă și veșmântul acid de protecție a pielii, aceasta înseamnă alarmă! Tot ce îi provocăm, nu a fost prevăzut de mama natură. Cei mai mulți fac duș cel puțin o dată pe zi, folosim săpunuri lichide care miros a citronella, pline de conservanți, adaosuri de coloranți și chimicale ce asigură acea spumă generoasă. Când este vorba despre copii, devin obligatorii mirosul de căpșuni, sclipiciul de zâne și aroma de gumă de mestecat. Tot ce îi facem zilnic pielii este aproape de vătămare corporală din culpă, atacăm  pielea cu substanțe iritante: parfumuri și coloranți, emulgatori, conservanți, alergeni și din nou alergeni.

 

Spălatul excesiv

Astăzi concepția noastră despre igienă este diferită de cea a omului din Epoca de Piatră. Din păcate, mirosul corpului este pentru multe persoane sinonim cu jegul. În zilele noastre vrem mai degrabă să ne acoperim mirosul nostru natural cu parfumuri sintetice. Chiar și eu am intrat într-un templu al mirosurilor pentru a achiziționa un parfum cu miros de vară. De-abia am pătruns în magazin că o vânzătoare foarte hotărâtă s-a apropiat și m-a abordat cu un accent rusesc foarte șarmant: “Vă pot face un norișor?” Nu am putut să îmi dau seama exact la ce se referea, dar m-am gândit: “ Să-mi facă un nor sună destul de bine”, așa că m-am încuviințat interesată. Chiar înainte de a mă sufocă am reușit s-o opresc cu răsuflarea horcăindă și să evadez la aer.

Parfumul se aplică cel mai bine pe haine sau pe păr, pentru a nu risca o alergie.  Să ajungem deci la un compromis: este permis dușul zilnic, dacă utilizați mai ales apă. Apa are un pH neutru și usucă mai puțin pielea decât săpunul. Dacă doriți să utilizați o substanță de spălare, deci un gel de duș, acesta ar trebui să nu conțină deloc parfum, să facă puțină spumă și fie colorat. Săpunurile clasice sunt alcaline și ne modifică pH-ul care este în mod natural acid înspre nivelul sănătos de 7 chiar 8. Și iată rezultatul: cei care se săpunesc prea mult până la urmă miros urât! Pentru că se înmulțesc brusc germenii pe care nu-i dorim, nivelul acid al pH-ului nu-i mai ține în șah în mod corespunzător.

Deosebit de important este nivelul acid al pH-ului atunci când pielea are deja o predispoziție către infecții, de exemplu în pliul interfesier, sub sâni sau în zona inghinală. În acest caz, nu pot decât să va recomand să utilizați substanțe acide de spălat. Cel mai bine este să nu le folosiți în formă lichidă,  pentru că de obicei suntem puțin cam prea generoși, ci mai bine o bucată solidă de săpun, de preferință cu substanțe care să asigure gresarea ulterioară. Și oricum, trebuie să știți că nu e necesar ca la fiecare spălare să săpuniți întregul corp. Este cu totul îndeajuns dacă vă ocupați ceva mai intensiv de zonele mai problematice, adică de picioare, axile, zona inghinală și cea a șezutului. În rest, puteți să vă spălați numai cu apă. Transpirația, praful și celulele moarte se dizolvă foarte bine în apă. În lupta contra pielii uscate și a mirosurilor neplăcute nu trebuie să uităm: dușurile sunt mai sănătoase pentru piele decât băile în cadă, ambele ar trebui să fie executate destul de rapid și cu apă relativ rece. Băile înspumate care durează mai multe ore ne usucă pielea. Și așa, ajungem din nou la subiectul cremelor: în special brațele și picioarele sunt expuse uscării, pentru că în acele zone sunt disponibile foarte puține glande seboreice. N-ar fi de fapt, nevoie de atâta cremă dacă n-am unge pielea într-un mod atât de agresiv. Dacă pare foarte întinsă, dacă este iritată sau dacă se cojește, ar fi de ajuns dacă am unge cu cremă numai zonele afectate: La față este vorba, de regulă, de obraji, uneori și de buze. Așa-numită zona T, adică fruntea, sprâncenele, nasul și bărbia, este de regulă destul de grasă, astfel că nu este necesară aplicarea unui strat suplimentar de crema.

Și cum stăm în privința capului? Și aici formula magică se numește sebum. Știați că strălucirea părului se datorează faptului că suprafața firelor de par este netedă? Solzisorii microscopici nu se îndreaptă așa cum se întâmplă conurilor de brad atunci când se usucă, ci se lipesc de rădăcina firului de par, deoarece sebumul secretat de glandele sebacee de pe cap îngrijește pielea capului cu un așa-numit conditioner, adică un balsam și asigură strălucirea. Fără sebum părul ar fi uscat și tern. Numai în cazul părului foarte lung sebumul nu mai poate ajunge până la vârfurile foarte îndepărtate de glande. Și atunci vârfurile se despică. Și la fel se întâmplă atunci când părul este spălat prea des sau e decolorat, vopsit, maltratat cu ajutorul uscătorului sau al pieptenului și atunci când este atât de lung încât vârfurile se freacă încontinuu de umeri. Dacă n-o executăm prea agresiv, spălarea părului nu e deunătoare. Persoanele care au păr gras și sunt nevoite să-l spele zilnic ar trebui să utilizeze un șampon blând cu pH acid. Un sfat pentru cei dedicați cauzei ecologice: clătitul cu soluție de oțet este foarte bun, mulțumită nivelului pH-ului acid pentru o piele a capului, rezistență la germeni și pentru o strălucire frumoasă a părului. Vârfurile despicate pot să fie îngrijite cu unt de shea pur, încălzit ușor, se găsește în magazinele cu profil african sau să fie pur și simplu îndepărtate prin tăiere.