Combinarea alimentelor (a doua parte)


                                                                      A doua lege a digestiei: FRECVENȚA

“Lăcomia este sursa tuturor infirmităților noastre și cauza primară a tuturor bolilor. Așa cum o lampă se stinge din cauza supraalimentării cu ulei, sau uu foc se înăbușă cu prea mult combustibil, la fel și sănătatea naturală a corpului nostru este distrusă printr-o dietă necumpătată.” (Nathanial J. Burton)

Această a două lege a digestiei se referă la modul în care vă organizați orarul zilnic al meselor. Mulți dintre noi nu se gândesc niciodată la acest lucru. Ne hrănim atunci când avem ceva de mâncat, iar acest lucru poate duce la probleme evidente. Dependenții de muncă nu se opresc niciodată să mănânce pe îndelete, ei se mulțumesc să mănânce ceva pe fugă. Acesta reprezintă primul pas spre o serie de afecțiuni care pot duce la ulcere, arsuri la stomac, indigestie etc. Spre exemplu, o persoană dependentă de muncă poate fi atât de ocupată, încât să uite să mai mănânce, ajungând acasă lihnită de foame, iar acest lucru distruge orice urmă de disciplină, prin urmare una din cele mai mari greșeli poate fi mâncatul târziu în noapte. Mâncarea consumată noaptea poate rămâne în stomac și de cele mai multe ori poate tulbura somnul. Este greu de asimilat deoarece organele digestive sunt în faza de repaus. Secreția enzimelor digestive este scăzută în poziție orizontală, prin urmare nu vă culcați imediat după ce ați mâncat.  Mâncarea care rămâne prea mult în intestine sau care tranzitează prea încet tractul intestinal fermentează și putrezește, afectând astfel starea generală de sănătate. Rezultatul este un tract digestiv care otrăvește organismul. Așadar, alimentația și sănătatea nu se numără printre prioritățile celor dependenți de muncă. Pe de altă parte, o mămică full-time care este mereu acasă și în apropierea bucătăriei, poate fi tentată să “ciugulească”  mai tot timpul. Anumite persoane urmează un program de muncă, astfel orele de masă sunt fixate în funcție de orele de pauză așadar, efectul este de a regla mesele.

Totuși, ideal ar fi să fiți constante atât cu privere la ora mesei, cât și la varietatea de alimente consumate.

Un stil alimentar haotic poate provoca somnolență, iritabilitate, durere de cap, gaze, arsuri la stomac și chiar frisoane, care în cele din urmă pot duce la boli la nivelul organelor și al glandelor. Pe de altă parte, având un stil alimentar regulat atât cu privire la ora mesei, cât și cu privire la tipurile de alimente consumate, vă induceți un ritm și un sistem digestiv care funcționează eficient.

 Atunci când mâncați, cel mai rău lucru care vi se poate întâmpla este pierderea capacității digestive. La un moment dat, resursele de enzime digestive sunt limitate. După fiecare masă aceste resurse se epuizează. Trebuie să alocați timp suficient pentru producerea de noi sucuri gastrice, dar și pentru repaus.

Oamenii de știință din vest au constatat că obiceiul de a consuma cea mai bogată masă a zilei la orele prânzului duce la arderea caloriilor pe timpul zilei și puține calorii se depun ca grăsimi.

Să vorbim și despre alte culturi:

Indienii iau masa principală la prânz în jurul orei 13:00 și mănâncă ceva ușor la 18:00, iar cei din America Latină au un program alimentar asemănător, de obicei iau prânzul între orele 13:00-15:00.

Britanicii sunt renumiți pentru pauza tradițională de ceai de la jumătatea amiezei, aceștia își programează masă mai devreme, iar majoritatea restaurantelelor sunt închise între 22:00-23:00

Francezii, pe de altă parte, cinează foarte târziu și la fel ca americanii, iau masa cea mai bogată seară. La Paris se poate cina chiar și la miezul nopții.

PS: Steve Meyerowitz. Combinarea alimentelor. Digestia. București: Editura BENEFICA, 2010.