Lactate conventionale


Întotdeauna am explicat că am o problema cu laptele de proveniență animală din industria lactatelor unde vacile sunt exploatate până mor. Marea mea problema au fost hormonii, estrogenul mai exact și celulita după ani de studiu am înțeles că unul din factorii apariției celulitei sunt și hormonii femini, excesul lor bineînțeles. Am avut cliente de 55 kg și 1,7 m slabe și pline de celulita din cap până în picioare și făceau sport de 3-5 ori pe săptămâna și diete la greu și tot aveau. Nu înțelegeau de ce după o anchetă alimentară, răspunsul era în alimentație, consumau zilnic mult lapte luat din supermarket.

 

Lacatatele sunt exemplul perfect de context. Să consumi lactate provenite de la animale crescute cu iarbă este foarte benefic. Pe de altă parte, să mănânci lactate de la animale crescute industrial nu este deloc indicat. Unii spun că nu ar trebui să consumăm deloc lactate, dar adevărul este că oamenii consumă lapte sub diverse forme de peste 10 mii de ani și există culturi întregi care au supraviețuit, bazându-se masiv pe lactate, fără să aibă problemele cu care este asociat consumul mare de lactate. 

De ce? Astfel de lactate erau de la animale crescute cu iarbă, care se mișcau toată ziua, nu stăteau în țarcuri și cuști, trăiau în aer liber și practic aveau o viață de animal nu de produs industrial. Calitatea vieții, și implicit cea a laptelui dat, era excelentă. Vacile crescute industrial produc lapte pe care nu ar trebui să îl bei

În zilele noastre lucrurile s-au schimbat. Cererea de lapte a crescut mult în ultima sută de ani și industria alimentară a răspuns cererii. Vacile și animalele de lapte s-au mutat din ferme mici în operațiuni concentrate de hrănit animale. Ferme asemănătoare cu fabricile s-au construit, locurile unde vacile sunt hrănite cu porumb, stau în propriile excremente și primesc antibiotice pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de hrană pe baza de cereale și condițiile precare în care trăiesc. Să nu uităm de cantitățile însemnate de hormoni de creștere administrate vacilor pentru a spori producția de lapte. 

În mod normal, vacile aveau un sezon de reproducere și erau mulse 6 săptămâni după ce fătau. Astăzi, vacile sunt montate la doar câteva luni după ce fată, ceea ce le compromite sistemul imunitar și descrește calitatea laptelui. Mai mult, laptele va conține cantități foarte mari de estrogen. Estrogenul poate favoriza dezvoltarea tumorilor și este legat de cancerul de prostată, sân și ovare.

Vacile care pasc pe pășuni și au sezoane de reproducere naturale dau un lapte cu cantități mult mai mici de estrogen, cantități care nu ridică probleme. Laptele de la vaci crescute cu grâne conține și mult mai puțin omega-3, CLA și vitamine solubile în grăsimi. Pur și simplu, astfel de lactate nu sunt o alegere hrănitoare. Să consumi lactate convenționale din când în când ridică probleme? Nu! Să bei lapte convențional de 3 ori pe zi? Nu este deloc recomandat!

Dacă îți plac lactatele alege variantele tradiționale, de la animale crescute cum trebuie, nu industrial.