Combinarea alimentelor (prima parte)

PRIMA LEGE A DIGESTIEI: CANTITATEA

“În general, omenirea, odată cu îmbunățirea produselor culinare mănâncă de două ori mai mult decât le cere natura.” ( Benjamin Franklin)

Fiecare om are limitele lui. Stomacurile noastre sunt foarte asemănătoare cu mașinile, acestea variază în funcție de mărime, cantitatea de suc gastric și puterea acestora. Așadar, dacă vrei să speli un covor mare, îl duci la spălătorie, mașinile de spălat au limitele lor și ar fi bine să ne gândim că și stomacurile noastre au limite. Oamenii nu acordă suficientă atenție stomacurilor lor. Publicitatea ne păcălește, asigurându-ne că putem consuma orice. Tânjim după un meniu “Big”. Apetitul nostru depășește cu mult puterea stomacului nostru. Parafrazând o zicala, putem spune că ochii sunt mai mari decât stomacul. Putem obține o digestie optimă pe termen lung – și deci sănătate – dacă nu uităm că stomacurile noastre nu pot digera atât de mult. Omul poate supraviețui cu o treime  din consumul zilnic, celelalte două treimi aduc mari profituri industriei medicale și celei a asigurărilor de sănătate. 

Noi suntem cauza care provoacă indigestia. Cum ar fi ca în orașul tău să aibă loc o paradă grandioasă, una atât de mare încât, la sfârșit, curățenia să dureze o săptămână? Cetățenii acestui oraș vor fi supărați pentru că desfășurarea normală a vieții și transportul vor fi afectate mult timp. Evident a fost distractiv, dar a depășit cu mult capacitățile orașului. La fel, ați putea să va mustruluiți copilul pentru că mizeria din camera lui e imposibil de strâns fără ajutorul cuiva. Ați putea cheltui mai mulți bani decât v-ați permite să plătiți la sfârșitul lunii. Indiscutabil, trăim într-o societate cu o gândire deficitară. Dar nu puteți să învinovățiți societatea pentru indigestia de care suferim.

– A fi un om sănătos impune alegerea unei vieți sănătoase. Clarificați-vă intențiile! Dar cum să faceți asta? O modalitate ar fi să vă monitorizați obiceiurile alimentare! Gândiți-vă singuri la alimentele care nu vă fac bine, notați-le într-o agenda. Veți fi surprinși să vedeți cât de mult mâncați și câte obiceiuri autodistructive aveți. Eu am o vorbă, disciplina este singurul vostru aliat. Soluțiile vor fi evidente. Poate aveți un apetit mai mare și consumați alimente din disperare. Dar întrebați-vă de ce? Ați suferit de foame în copilărie? Dacă acest lucru nu mai e valabil, atunci n-ar fi timpul să renunțați la obicei? Sau poate să terminați mereu tot ce aveți în farfurie, indiferent de cât de plină e aceasta. Ați fost obligați să terminați tot din farfurie când erați mici? Aceste restricții aparent utile în trecut ar putea avea efectul opus în prezent, deoarece nu mai pot fi aplicate circumstanțelor de acum. Cea mai bună strategie este să conștientizați ceea ce mâncați și să consumați porții mai mici. Multe persoane care nu au avut sau nu au parte de dragoste, au compensat această lipsa prin obiceiuri alimentare nesănătoase, mai pe românește faceți sex mai mult. Disciplina vă va salva! 

– Supraconsumul este cauza numărul 1 a indigestiei. Un exemplu perfect îl reprezintă societatea americană, oriunde în lumea asta poți recunoaște cu ușurință americanii după mărimea burților. Dacă nu reușești singură cu metoda jurnalului trebuie să ceri ajutorul unui specialist pentru a vă susține și consilia. Masticația incompletă înseamnă înghițire prematură, ceea ce poate produce un lanț de reacții secundare. Poate sunteți tipul de persoană care vorbește în timp ce mănâncă! În acest fel aerul pătrunde în stomac, iar cantitatea mestecată pe jumătate este mai mare. Sau poate faceți parte din categoria care mănâncă foarte repede, își termină burgerul dintr-o mușcătura!? Poate beți multă apă după fiecare înghițitură. Încercați să corectați toate nesăbuințele și mergeți pe drumul disciplinei, este greu, dar se poate! Reevaluați relația cu alimentele, ce mâncați și cum mâncați, are un efect de domino asupra întregului vostru comportament. Fiți conștiente că mereu există o cauza și un efect.

PS: Steve Meyerowitz. Combinarea alimentelor. Digestia. București: Editura BENEFICA, 2010.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0726433660
Soseaua Andronache nr 45, sector 2, Bucuresti