Vergeturile

Pe când aveam vârstă de 14 ani, îmi aduc aminte că îmi cumpărasem primul costum de baie cu sutien cu burete, pe o culoare de albastru și cu mult sidef. Eram mândră că am crescut și sunt domnișoară, îmi pusesem lângă buric și un abțibild cu un tatuaj chinezesc de la o gumă de mestecat, cine credea că mă voi umple de ele pe bune?  

Pentru prima oară descoperisem ceva ciudat la picioarele mele, apăruseră niște linii verticale albe ramificate, abia vizibile. Mă uităm la mama, dar nu avea așa ceva, pentru un moment m-am speriat crezând că sunt bolnavă, nu mai știu cum am aflat ce sunt ele, dar le-am acceptat deoarece erau micuțe și foarte puține. Acum, aflându-mă la vârsta maturității, am aflat că, de fapt, bărbaților le este total indiferent dacă se văd sau nu vergeturile. Oricum ei nu observă de obicei nici măcar dacă o femeie are o coafură nouă sau pantofi noi. Multe femei capătă vergeturi la nivelul burții spre sfârșitul gravidității.

V-ați gândit vreodată de ce purtăm în stânga și în dreapta capului niște chestii așa de comice, numite urechi, de ce avem acele fire stufoase de păr deasupra ochilor care se numesc sprâncene? Natură a creat tot felul de lucruri care au mai mult sau mai puțin sens, dintre care unele și-au pierdut utilitatea pe parcursul evoluției omului. Însă vergeturile au de fapt un scop mult mai adânc: corpul ne crește atât în lungime cât și în lățime o femeie crește în înălțime până la 18 ani, iar în lățime nu are limita de vârstă. În perioada pubertății, la fete, hormonii feminini, estrogenii duc la formarea acelei rotunjimi a burții, sânilor, picioarelelor și feselor. Așa cum calitățile unei țesături depind de fabricarea ei, elasticitatea pielii noastre va depinde de ce ne-au lăsat moștenire părinții. Atunci când pielea se întinde mai mult într-o perioada de timp scurtă, ea necesită un fel de cusătură de întărire (atunci fibrele conținute în cel de-al doilea strat al epidermei sunt atât de întinse încât se rup).

Atunci când vergeturile sunt proaspete au culoarea roșiatică la fel ca o cicatrice proaspătă, liniile care se desfășoară pe verticală arată că pielea a fost întinsă în lateral, liniile amplasate de-a  curmezișul semnalizează o creștere rapidă. Vergeturile de culoare roșie pot arata un consum mai îndelungat de cortizon, așadar, în cazul în care vergeturile sunt foarte marcate se dovedește utilă o analiză a nivelului de cortizon din sânge.

Se poate limita apariția vergeturilor, de exemplu prin masaje speciale executate prin ciupire în perioada gravidității. Acestea se efectuează după cum urmează: se ia o crema grasă sau un gel gras, în care se poate încorpora puțin ulei de cocoș, argan, migdale, avocado și prin ciupire se face masaj în zona predispusă. Pur și simplu rugați un specialist să va recomande ce este necesar și în caz de necisitate puteți trece la o modificare a comportamentului alimentar sau la completarea cu suplimente. Și, pentru că pielea să aibă material pentru fabricarea de fibre elastice trebuie să vă asigurați că substanțele hrănitoare sunt prezente în sânge. Cu ajutorul laserului pot fi îndepărtate și vasele sangvine de culoare roșie din interiorul vergeturilor, dar nu există tehnici să le facă să dispară complet. Însă, dacă este foarte moale și atârnă, pielea poate fi îndepărtată numai de chirurg, care va tăia excesul existent și va întinde și fixa pielea rămasă.

Credit: Dr. Yael Adler. PIELEA. Bucuresti: Editura  HYPERLINK „https://www.librarie.co/editura-lifestyle-publishing” Lifestyle Publishing, 2017. ISBN: 978-606-789-094-5

1 Comment

  • Beatrice
    iunie 12, 2018 7:25 am

    The best!!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0726433660
Soseaua Andronache nr 45, sector 2, Bucuresti